Wat leren we in groep 5:
Identiteit:
De methode die we gebruiken is Kind Op Maandag. Op school zijn er maanvieringen. Elke groep organiseert één keer per schooljaar een maandviering voor de school. Tijdens de maandviering staat een Christelijk thema of een bijbelverhaal centraal met liedjes, verhalen en creatieve invullingen door de kinderen. Daarnaast starten we het schooljaar met een gezamenlijk Sing-inn en eindigen we het schooljaar met een sing-out. Dat zijn vieringen waarin vooral veel met elkaar wordt gezongen.
Tijdens de bijbelverhalen proberen we in groep 5 altijd om een transfer te maken naar de tijd van nu. Wat wil dit verhaal ons vertellen? Welke boodschap zit er in dit verhaal en wat vraagt dat dan van ons?
Sociaal-emotionele ontwikkeling:
In groep 5 leren kinderen dat ze steeds meer een individu zijn. Ze merken verschillen op tussen zichzelf en de ander. In groep 5 krijgen de kinderen, naast de lessen van onze methode Kwink, een extra weerbaarheidstraining. De inhoud van de lessen is afgestemd op wat de groep nodig heeft.
Cognitief:
Dit leerjaar krijgen de leerlingen voor het eerst aardrijkskunde en geschiedenis. Bij aardrijkskunde leren de kinderen het verschil tussen een stad en een dorp, wat voor voorzieningen er zijn, soorten landbouw, onder en boven de zeespiegel, hoe goederen vervoerd worden en ze leren de provincies en hoofdsteden. Bij geschiedenis gaan we het hebben over de jagers en boeren, Grieken en Romeinen, ridders, middeleeuwen en over de wereld ontdekken.
De basisvaardigheden van rekenen gaan we in groep 5 steeds meer gebruiken om andere sommen op te lossen. Het maken van bijvoorbeeld sommen in een verhoudingstabel doen we met keersommen die in groep 4 zijn aangeboden.
Bij taal en spelling breiden we de kennis uit die de kinderen in groep 3 en 4 aangeboden hebben gekregen. Bij spelling met moeilijkere woorden waarin meerdere spellingcategorieën zitten en bij taal breiden ze hun woordenschat uit bij verschillende thema's en leren de kinderen ook wat persoonsvorm, onderwerp en voorzetsels zijn.
Onze leesmethode Blink is een methode die geïntegreerd leesonderwijs aanbiedt. Binnen een thema gaan de kinderen aan de slag met eigentijdse onderwerpen en teksten. Daarbij zijn er minicolleges waarin een leesmoeilijkheid wordt behandeld en wereld leeslessen waarbij deze leesmoeilijkheid door verschillende werkvormen wordt geoefend.
Bewegingsonderwijs:
De kinderen gymmen twee keer in groep 5 onder leiding van een gymdocent. Op woensdag en op vrijdag in de gymzaal van De Brede Vaart. De lessen worden gegeven vanuit de leerlijnen voor bewegingsonderwijs.
Kunst/cultuur:
Naast de vaste activiteiten, die we op school hebben, zoals het Timotheater, waarin kinderen hun talent op het podium kunnen laten zien en de openbare bibliotheek waar kinderen hun eigen leesboek mogen lenen, zijn er in groep 5 ook uitjes buiten school. Een Romeinenwandeling bijvoorbeeld, waarbij de kinderen onder begeleiding van de KUVO in Woerden gaan ontdekken hoe Woerden eruitzag in de Romeinse tijd. In groep 5 gaan de kinderen ook een bezoek brengen aan Het Klooster. Het programma dat wordt aangeboden heet: snaar, blaas, slag. Kinderen maken op speelse wijze kennis met verschillende muziekinstrumenten en deze dag wordt afgesloten met een klein optreden voor ouders.
Extra activiteiten in onze groep:
In groep 5 werken we nog meer toe naar zelfstandigheid en eigenaarschap. Dat betekent dat we beginnen met het aanbieden van een weektaak, waarbij de leerlingen naast de lessen en opdrachten, taken krijgen die ze zelf plannen gedurende de week. Ook starten we met het maken van huiswerk.
We vinden het belangrijk dat de kinderen leren om voor de klas te staan. De leerlingen houden een spreekbeurt en een boekbespreking. Op school maken de leerlingen onder begeleiding van de leerkracht een werkstuk in de vorm van een muurkrant.